Srapnellit (2016-18)

Srapnellit on dokumentaarinen peli, joka kertoo sisällissodan tapahtumista Tampereella keväällä 1918. Se on ilmainen mobiilisovellus, joka toimii Tampereen Näsinpuiston alueella. Teoksen tarkoituksena on kertoa Suomen sisällissodasta uudella tavalla, teknologian luomia mahdollisuuksia käyttäen. Paikkasidonnaisena pelinä Srapnellit pyrkii myös vaikuttamaan siihen, miten tuttu ympäristö koetaan sekä edistämään paikallishistorian tuntemusta.

 

 

 

 

 

 

 

Gabriel Engbergin keräämä aineisto sekä sen syntyvaiheet muodostavat Srapnellit-pelin rungon. Pelin tarinat kerrotaan Engbergin talteen ottamien esineiden, alueelta otettujen valokuvien sekä muun arkistoaineiston kautta. Näsilinnan tapahtumat olivat kuin koko vuoden 1918 konflikti pienoiskoossa ja pieneltä alueelta kerätyn monipuolisen aineiston kautta meillä on mahdollisuus kertoa sekä yksittäisten ihmisten tarinoita että aiheesta laajemmin.

 

 

 

 

 

 

Pelissä kerrotut tarinat ovat tosia ja perustuvat ajantasaiseen historiantutkimukseen. Paljolti Gabriel Engbergin ansiosta tiedämme harvinaisen yksityiskohtaisesti, mitä Näsilinnassa huhtikuun alkupäivinä 1918 tapahtui. Rakennuksen vallanneen valkoisten komppaniasta kirjan 1930-luvulla kirjoittaneen Konrad Vestlinin tekemät haastattelut sekä arkistoista löytyneet lukuisat tamperelaisten siviilien kertomukset täydentävät kuvaa tapahtumien kulusta. Arkistojen uumenista on löytynyt myös punaisten puolella taistelleiden muistelmia Näsilinnan taistelusta. Srapnellit-peli ei ota puolia, vaan pyrkii avaamaan sadan vuoden takaista tilannetta ja yksittäisten ihmisten kokemusta sodasta. Pienellä maantieteellisellä alueella tapahtui paljon asioita, joiden alkusyyt olivat kaukana Näsinpuistosta.

 

Galleria: kuvakaappauksia Srapnellit-pelistä.

 

 

 

 

 

 

 

Srapnellit-pelin takana on työryhmä, johon kuuluvat Marjaana Auranen (käsikirjoitus, pelisuunnittelu), Riku Rantala (graafinen suunnittelu), Kimmo Keskinen (koodaus), Sahin Cengiz (käsikirjoitus, pelisuunnittelu) ja Jyrki Pylväs (konsepti, arkistotutkimus, käsikirjoitus).

Peli toteutettiin Metaria ry:n ja Red Stage Entertainmentin yhteistyönä. Muina yhteistyökumppaneinamme toimivat Museo Milavida, Museokeskus Vapriikki sekä Pirkanmaan historian ja yhteiskuntaopin  opettajat ry.

Lisätietoja:  srapnellit.fi